Restaurant & Terrace
Enjoy culinary delights in our newly renovated restaurant, or in fine weather, on our terrace under the old chestnut tree.



Relaxing days, enjoyable moments.
A good start to the day...
In the morning, freshly brewed coffee, fragrant bakery rolls, regional products and a selection of healthy dishes will make the last of your tiredness disappear. Take your time for the most important meal of the day.
Fresh on the table from the meadows, forests and ponds of the Ore Mountains.
Our guests can look forward to a modern à la carte selection of seasonal dishes prepared with fresh ingredients at lunchtime and in the evening.
Selected wines from highly decorated winegrowers invite you on a journey around the world - from the Palatinate to Australia, from South Tyrol to South Africa. Saxon wines from the Schloss Proschwitz and Hoflößnitz wineries provide a regional flavour.
In summer, our guests enjoy the delicacies in the cosy beer garden, on cooler days the spacious conservatory offers a wonderful view of the Erzgebirge countryside and the modern but cosy restaurant invites you to linger.
Restaurant opening hours:
Hot meals daily from 11.30 am - 2.00 pm and from 5.30 pm to 9.00 pm
Speisekarte von 11:30 Uhr bis 14:00 Uhr und von 17:30 Uhr bis 21:00 Uhr
Matjes-Zeit in der Kreuztanne…
Kalte Kartoffelsuppe „erfrischend & lecker“
mit Matjesfiletstreifen, Radieschen, karamellisierter Zwiebel & Apfel
Strammer Matjes
Matjesfilet mit Spiegelei auf frischem Landbrot mit Senf-Honig-Creme frischem Blattsalat, Gewürzgurken, Zwiebelringen & Apfelscheiben
Matjes-Tatar auf Klitscher (Kartoffelpuffer)
mit frischem Gurkensalat
Matjes „Hausfrauen Art“
mit Joghurt-Kräuter-Sauce, dazu Bratkartoffeln und Mix-Salat
Matjes einfach mal…,
auf gebratenen Kartoffeln mit Bohnen, Birnen und Speck
Unsere Brotzeit…
Bratenbrot mit hausgemachten Mixed Pickles
Scheiben vom Schmorbraten auf Brot vom Hausbäcker mit Senfbutter & Meerrettich
Käsebrot mit frischen Trauben
Scheiben von Käse aus regionaler Herkunft auf Brot vom Hausbäcker, dazu pikant-würziger Birnensenf
Immer am Freitag & Samstag…
BBQ-Spareribs vom sächsischen Landschwein
mit knusprigen Wedges & Sourcream dazu hausgemachter Calw Slow
- 1 Pickled
- 2 Phosphate
- 3 Dye
- 4 Antioxidant
- 5 With quinine
- 6 Contains caffeine
- A Cereals containing gluten
- B Crustaceans
- C Eggs
- D Fish
- E Peanuts
- F Soy
- G Milk/milk sugar (lactose)
- H Contains nuts
- I Celery
- J Mustard
- K Sesame
- L Sulphite / sulfur dioxide
- M Lupin
- N Molluscs
- Vegetarian
- Vegan